Hvem regjerer i Norge?

Jeg lurer faktisk litt på dette her. Ikke det at jeg ikke er kjent med hvem som vant valget for et drøyt år siden og jeg har faktisk registrert at Norges statsminister heter Erna Solberg. Men spørsmålet gjenstår nok allikevel. Hvem regjerer i Norge, egentlig? Jeg synes det er svært vanskelig å forstå at når 4 partier som alle er enige om å redusere eller fjerne formuesskatten faktisk ikke klarer det. Og det i et land som har så store inntekter at man faktisk må se seg nødt til å kjøpe aksjer i utenlandske selskaper i stedet for å investere dem i eget land. Motargumentet er pussig nok at dersom staten mister skatteinngang på 14 milliarder så MÅ disse pengene dekkes inn på annet vis. Nei, de MÅ IKKE det. Statens inntekter blir bare 14 milliarder mindre. Staten vil fremdeles vasse i så mye penger at den fremdeles ikke vil vite sin arme råd for hva den skal gjøre med all kapitalen. Jeg undres litt på om dersom vi ikke hadde hatt formuesskatt i Norge, og om diskusjonen hadde gått omkring en innføring av formuesskatt, hadde det da også vært en parallell diskusjon om hvordan man skulle ballansere dette med andre skattereduksjoner f.eks på lønnsinntekter? Det betviles. «Budsjettbalanse» er et begrep som utelukkende dukker opp ved reduksjon av statens inntekter.

I budsjettforliset her for leden klarte Firkløveret (FrP, H, V og KrF) å innføre en plastpose avgift på kr 1,50 pr pose. De valgte å kalle det en miljøavgift så de må jo nesten ha diskutert dette her. Det kan liksom ikke bare ha dukket opp helt av seg selv. Men nå er ikke disse plastposene så veldig til miljøproblem i Norge uansett så det er i realiteten bare en avgift i forbindelse med shopping. Greit nok det, men kall det ikke noe annet enn det det er. Men moroa begynner ikke før pressen får slått kloa i saken og Firkløveret blir konfrontert med det de har gjort. Ingen av dem, absolutt ingen, vil vedkjenne seg resultatet og innføringen av denne shopping avgiften. Men de 3 partiene som i alle fall har det programfestet (H, V og KrF) klarer nå til slutt å få organsiert seg samlet og lagt skylda over på FrP som ikke har det i sitt program. Så da ble Jensen tante Pose da. Men tilbake til utgangspunktet her. Hvis det ikke var noen i Firkløveret som stod bak shoppingavgiften, hvem i helvete var det da? Hvem er det som regjerer? Altså, egentlig…

Så kommer altså dette begredelige makkverket til Hans Henrik Scheel på banen. Det ser ut som om alle er rørende enige om at det er et SOLID stykke arbeid og produktet er en skatteteknisk greie som ikke er politisk. Unnskyld, meg, men hvordan kan det ikke være politisk å foreslå skattesatser hit og dit i ulike retninger? Hvordan kan grunnlaget for statens inntekter ikke være politisk? Ramler helt av lasset her jeg nå. I mitt hode er dette her selve indrefileten politikken. Det vi er vidne til er en offentlig udemokratisk prosess. Medlemmene i Scheel utvalget er ikke valgt av folket så vidt jeg vet. Allerede nå kan det se ut som regjeringen vurderer å endre sine posisjoner pga utvalgets forslag – som selvsagt kan gjennomføres stykkvis og delt. Men bare selve offentliggjøringen av forslagene vil få såpass stor effekt at det nok skal svært mye til å gå imot utvalgets forslag. Norges folkevalgte har også såpass dårlig utdannelse at svært få av dem har faglig god nok bakgrunn til å argumentere for eller mot forslagene. Dersom det er noen annen enn regjeringen som regjerer i Norge er man sikkert der i korridorene fornøyd med det intellektuelle nivå på en eventuell opposisjon.

Legg igjen en kommentar