Formuesskatt 2020

Bø i Nordland har nylig besluttet å fjerne formuesskatten fra og med 1.1.2021. Det har også Høyre besluttet at skal være en del av deres partiprogram på sitt landsmøte.

Det skal bli spennende å se hvordan det blir mottatt. For å ta det enkleste först: höyre kommer til å forhandle bort sine valgløfter på dag 1 uansett hvem de forhandler med i en gitt posisjon om å fortsatt sitte i regjering. Men når Bø kommune kan ta slike grep som trolig ikke har noen som helst nedside for dem, så kan trolig andre kommuner komme til å gjøre det samme. Mon tro hvor mange milliardærer som kommer til å melde flytting i 2021. Og, hvordan kan høyre dominerte kommuner i Norge fortsatt ha formuesskatt lokalt når partiet sentralt har vedtatt at skatten skal bort (jammen på tide.)?

Jeg har spent fulgt med på temaet fra sidelinjen og liten grad deltatt i debatt om dette, men nå føler jeg det blir ekstra interessant med tanke på utviklingen i nord. Jeg har derfor utfordret ordfører Gry i Notodden til å ta opp problemstillingen internt. Mine forventninger er lave gitt at hennes politiske ståsted ikke er det enkleste med tanke på arbeiderpartiets holding til dette. Men utfordringen ble vel mottatt og det var tross alt jeg kunne håpe på så tidlig.

Mitt tips er uansett at mange kommuner kommer til å fjerne formuesskatten i årene som kommer. Fordi mange kommuner har knappest dette som en særlig sentral inntektspost uansett – så hva har man å tape?

En kommentar til «Formuesskatt 2020»

  1. Det fremstår som politikerne og velgerne som støtter dem og er motstandere av dette ikke forstår sammenhengen med en kapitalbase og omløpshastigheten på den kapitalen knyttet til lokal verdiskapning.

    Effekten kan illustreres i teorien om pengemengde i ligningen M x V = P x Y, og den står kanskje enda sterkere i kommuner enn nasjonalt, der M er kapitalbasen og V er omløpshastigheten på pengene. P er prisnivå og Y er verdiskapningen.

    Til forskjell fra en nasjonal økonomi er ikke kommuner bundet av å trykke penger for å øke kapitalbasen. Det handler bare om å tiltrekke seg (eller tjene) kapital innen samme valuta, og det kan de gjøre ved økt tilflytning slik Bø inviterer til. Det løfter M i Bø, og fordi det ikke trykkes mer av en valuta svekkes ikke kjøpekraften (lik M nasjonalt, men M flytter seg bare innen et land). Derfor vil også P i ligningen være relativ upåvirket, gitt at Bø ikke mangler tilbudet til å dekke etterspørselen (foruten varer og tjenester det tar lang tid å lage mer av – som boliger).

    Hvor stort utslag det gir for Bø som kommune avhenger av i hvilken grad de får i gang omløpshastigheten (V) på pengene de får inn, men en positiv V på tilflyttet M er netto positivt, uansett størrelsen på V. Da står man med at Bø får en økning i M og V for kommunen uten at prisene øker, så følgelig gir det deg økt verdiskapning i Bø, fordi Y = MV/P. Økt Y kommer av kombinasjonen økt M og V uten en tilsvarende økning i P. Tidevannet hever altså alle båter. Når èn kommune gjør dette kan det ende med å tvinge hånden til andre kommuner, for det er et nullsumspill; det Bø tjener på en tilflytter som øker M taper en annen kommune tilsvarende. Notodden kunne her fått tilflytning fra Kongsberg og andre omkringliggende byer.

    Her har jeg ikke en gang nevnt effekten av at økt Y gir økt tilflytting av andre som trenger jobb (som igjen hever M ytterligere), og at en økning i M sannsynligvis også gir en økning på V av den eksisterende kapitalen, som igjen gir ytterligere vekst. Dette er en positiv spiral til syklusen når et vendepunkt, men det er en trigger for vekst for lokalsamfunn som er tidlig ute og utkonkurrerer naboen.

Legg igjen en kommentar